Monumentale status eist kennis van zaken

  • PTB_1
  • PTB_2
  • PTB_3
  • PTB_4

Van monumentale fabriekshal naar woonbestemming

In het centrum van Groningen, nabij het UMCG en naast het sfeervolle Typografengasthuis staat de voormalige PTB machinefabriek. In deze monumentale fabriekshal werden sinds het begin van de twintigste eeuw gereedschap en zware hijswerktuigen geproduceerd. Vanwege de veranderende markt en de uitbreiding van de stad is het machinebedrijf in 2014 genoodzaakt om ergens anders onderkomen te zoeken en werd er voor de fabriekshal een nieuwe bestemming gezocht.

Dankzij de centrale ligging en de mogelijkheden van het perceel kreeg de oude fabriekshal een woonbestemming. De invulling van deze nieuwe bestemming zou vanwege de monumentale status van het pand, als zijnde een van de laatste overgebleven relicten van de agro-industrie in en om de stad Groningen, wel rekening moeten houden met een aantal harde voorwaarden. Zo moesten het casco, de bestaande ruimtelijke kwaliteit en het industriële karakter van het interieur gerespecteerd worden.

Qua opzet is er bij dit plan gekozen voor het doos-in-doos principe, hierdoor wordt de ruimtelijkheid in de hal gewaarborgd en is het verschil tussen oud en nieuw duidelijk geaccentueerd. In totaal werden 20 woonstudio’s verwezenlijkt.

Hoe ga je nu om met een nieuw te maken technische installatie in een monumentaal pand? Edwin Kingma van Handelsonderneming Kingma is de aannemer in dit project. Naast aannemer is Kingma als installateur ook verantwoordelijk voor de technische installatie. Kingma benaderde Harm Jansen van ThermoNoord voor de uitwerking van de installatie. In eerste instantie alleen voor de ventilatie maar algauw werd ThermoNoord gevraagd mee te denken met de andere installatiecomponenten.

Koos van Bleek, de ventilatie productspecialist van ThermoNoord, beet zich vast in het ontwerp. Door een aantal bouwkundige wijzigingen moest het eerste plan meerdere malen worden herzien. Uiteindelijk was er alleen de mogelijkheid om centraal mechanisch af te zuigen met toevoer via de gevel. Het benodigde kanalenplan met een centrale Zehnder CVF afzuigbox en R-Vent ventilatie componenten werd voor de installateur uitgewerkt, inclusief alle vereiste brandscheidingen. In een bestaande bouwsituatie vraagt dit om kennis van zaken. Met behulp van een door ThermoNoord uitgewerkte scheve projectie van de ventilatie installatie was het voor de installateur op de bouw gesneden koek. De volledige installatie binnen het pand is CV, water- en gaszijdig aangesloten met het Uponor leidingsysteem.

De installatie draait inmiddels een half jaar en de gebruikers zijn uitermate tevreden. Kortom een mooi project waarbij ThermoNoord de installateur volledig kan ontzorgen.

Qua opzet is er bij dit plan gekozen voor het doos-in-doos principe

Laatste tweet

"Bestellingen plaatsen, status van orders inzien? Goed nieuws! Web.thermonoord.nl is vanaf nu ook beschikbaar o… twitter.com/i/web/status/1…"